10 Ocak 2021 Pazar

Ölüyü kötülemek Sual: (Ölüyü kötülemek gıybettir, günahtır) deniyor. Mesela bid’at ehli veya kâfir bir yazar yanlış şeyler yazıp ölse, onun yanlışlarını söylemek gıybet mi oluyor? CEVAP Hayır, günah olmaz. Ölüyü değil, ölülerimizi, yani Müslüman ölüleri kötülemek bildiriliyor. Bir hadis-i şerif meali şöyledir: (Ölülerinizin iyiliklerini söyleyin, kötülüklerinden bahsetmeyin!) [Tirmizî] Dirileri kötülemek de caiz değil, ama dirilerle helalleşme imkânı vardır, ölüye göre biraz daha hafiftir. Dine aykırı yazı yazan ölü veya diri Müslümanın da, bu hatasını bildirmek gıybet olmaz. Gıybet nedir, ne değildir? Gıybet, bir Müslümanın gizli bir kusurunu arkasından söylemektir. Kâfirlerin ve açıkça günah işleyen Müslümanların bu günahlarını bildirmek, Müslümanlara zulmedenlerin ve alışverişte onları aldatanların yaptıkları bu kötülükleri duyurmak, Müslümanları bunların şerrinden sakındırmak, Müslümanlığı yanlış anlatanların ve yazanların bu iftiralarını da söylemek gerektiğinden, gıybet olmaz. (Redd-ül-muhtar)

 Hadîs-i Şerîf'te meâlen buyruldu ki: Her kim ki Allâhü Teâlâ’nın ömrünü uzatmasını isterse anne babasına iyilik ve ihsanda bulunsun, sıla-i rahim yapıp akrabalarına iyilik ve ihsanda bulunsun.

Mâlûm ola ki annenin hakkı babanın hakkından ziyâde olması sebebiyle, anneye itâat ve ihsân üzere olmak dahî ziyâde vâciptir. Ve Hadîs-i Şerîf'te dahî
(اَلْجَنَّةُ تَحْتَ أَقْدَامِ الْأُمَّهَاتِ)
vâkîdir. Yâni Cennet, anaya hizmet ve tevâzû üzere olup rızasını gözlemekle hâsıl olur. (Mecmûatü'l Ehâdîs)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder